Zencefilin Faydaları, eski çağlardan beri yemek pişirme ve tıp kullanım alanlarında ortaya çıkmaktadır. Zencefilin, başta, mide bulantısı, mide ağrısı ve diğer sağlık sorunları için popüler bir ev ilacı olduğunu söylesek abartmış olmayız. İnsanlar yemek pişirirken genellikle taze veya kurutulmuş zencefil kullanırlar ve bazıları da sağlık açısından olası yararları için zencefil takviyeleri tercih ederler.
Yapılan çalışmada, taze zencefilin, solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın bir nedeni olan solunum sinsitiyal virüsüne karşı etkili olabildiği ispatlanmıştır1. Günümüzde Covid-19 riskine karşı zencefil tüketimi tavsiyelerinin arka planında yatan gerekçe budur.
Zencefildeki antioksidanlar ve diğer besinler, artrit, iltihaplanma ve çeşitli enfeksiyon türlerini önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olabilmektedir. Bu yazıda, zencefilin olası sağlık yararlarını incelemeye devam ediyoruz.
Zencefil, Kanseri Önlemeye Yardımcı Olabilir
Zencefil, çeşitli kanser türleri için alternatif bir çare olarak incelenmiştir. Zencefil, içerisinde bulunan gingerol adlı madde sayesinde, anti-kanser özellikler gösterir. Kolorektal kanser için normal risk altındaki bireylerin 28 günlük bir çalışmasında, günde 2 gram zencefil özü, kolondaki pro-inflamatuar sinyal moleküllerini önemli ölçüde azaltmıştır. Bununla birlikte, yüksek kolorektal kanser riski taşıyan kişilerde yapılan bir takip çalışması aynı sonuçları vermemiştir. Zencefilin pankreas kanseri ve karaciğer kanseri gibi diğer gastrointestinal kanserlere karşı etkili olabileceğine dair sınırlı da olsa bazı kanıtlar bulunmaktadır. Zencefil, meme kanseri ve yumurtalık kanserine karşı da etkili olabileceği bazı çalışmalarla ortaya konmuştur, ancak bu konuda, genel olarak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Zencefil, Kronik Hazımsızlığın Tedavisine Yardımcı Olabilir
Kronik hazımsızlık, midenin üst kısmında tekrarlayan ağrı ve rahatsızlık ile karakterize şekilde ortaya çıkmaktadır. Bilinen bir nedeni olmayan hazımsızlık olan fonksiyonel dispepsi hastalarına, 2011 yılında yapılan küçük bir çalışmada zencefil kapsülleri veya plasebo verildi. Bir saat sonra ise hepsine çorba verildi. Zencefil alan kişilerde midenin hazmetmesi 12,3 dakika sürdü. Plasebo alanlarda ise 16.1 dakika sürdü. Bu etkiler hazımsızlık sorunu olmayan kişilerde de görülmüştür. Aynı araştırma ekibinin bazı üyeleri tarafından 2008 yılında yapılan bir çalışmada, 24 sağlıklı kişiye zencefil kapsülleri veya bir plasebo verildi. Hepsine bir saat sonra yine çorba verildi. Plasebo yerine zencefil tüketmek midenin hazmetmesini önemli ölçüde hızlandırdı. Bu süreç, zencefil alan kişiler için 13,1 dakika ve plasebo alan kişiler için 26,7 dakika sürdü.
Zencefil, Adet Ağrısını Önemli Ölçüde Azaltabilir
Dismenore, adet döngüsü sırasında hissedilen ağrıyı (Adet Sancısı) ifade eder. Zencefilin geleneksel kullanımlarından biri, adet ağrısı da dahil olmak üzere ağrıyı gidermek içindir.
2009 yılında yapılan bir çalışmada, 150 kadına adet döneminin ilk 3 günü için zencefil veya nonsteroid antiinflamatuar ilaç verildi. Üç grup, günde dört doz zencefil tozu (250 mg), mefenamik asit (250 mg) veya ibuprofen (400 mg) aldı. Zencefil, ağrıyı iki antiinflamatuar kadar etkili bir şekilde azaltmayı başardı. Daha yeni çalışmalarda da, zencefilin bir plasebodan daha etkili olduğu ve mefenamik asit ve asetaminofen / kafein / ibuprofen (Novafen) gibi ilaçlar kadar eşit derecede etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Bu bulgular umut verici olsa da, daha fazla sayıda çalışma katılımcısı ile daha yüksek kaliteli çalışmalara halen ihtiyaç olduğu ifade edilmektedir.
Zencefil, Kolesterol Seviyelerini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Yüksek LDL (kötü) kolesterol seviyeleri, artmış kalp hastalığı riski ile bağlantılıdır. Zencefilin, yediğiniz yiyeceklerin LDL seviyeleri üzerinde güçlü bir etkisi vardır. Hiperlipidemili 60 kişiden oluşan bir 2018 çalışmasında, her gün 5 gram zencefilli toz alan 30 kişi, LDL (kötü) kolesterol seviyelerinin 3 aylık bir süre içinde % 17.4 düştüğünü görülmüştür. LDL’deki düşüş etkileyici olsa da, çalışma katılımcılarının çok yüksek dozda zencefil aldığını dikkate almak önemlidir. Bu alım da kesinlikle doktor kontrolünde gerçekleşmelidir. Hiperlipidemi çalışması sırasında alınan dozlar 5-10 kat daha yüksektir. Çoğu insan, sonuçları görecek kadar uzun süre 5 gramlık bir doz almakta zorluk çekebilir. 2008’den daha eski bir çalışmada, her gün 3 gram zencefil tozu (kapsül biçiminde) alan kişilerde çoğu kolesterol parametresinde önemli düşüşler gördüler. LDL (kötü) kolesterol seviyeleri 45 günde% 10 düştü. Bu bulgular, hipotiroidizm veya diyabetli sıçanlarda yapılan bir çalışma ile desteklenmiştir. Zencefil özü, LDL (kötü) kolesterolü, kolesterol düşürücü ilaç atorvastatin ile benzer ölçüde düşürmüştür. Her 3 çalışmanın deneklerinin de toplam kolesterolde düşüşler yaşamış olmaları zencefilin ilgi çekici faydaları olarak ortaya çıkmıştır.
Zencefil, Beyin İşlevini İyileştirebilir ve Alzheimer’a Karşı Koruma Sağlayabilir
Oksidatif stres ve kronik iltihaplanma yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Bunun, Alzheimer hastalığının ve yaşa bağlı bilişsel gerilemenin temel itici güçlerinden olduğuna inanılmaktadır.
Bazı hayvan çalışmaları, zencefildeki antioksidanların ve biyoaktif bileşiklerin beyinde meydana gelen enflamatuar tepkileri engelleyebileceğini göstermektedir. Zencefilin doğrudan beyin işlevini geliştirmeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar da bulunmaktadır. Sağlıklı orta yaşlı kadınlarla 2012 yılında yapılan bir çalışmada, günlük zencefil özü dozlarının reaksiyon süresini ve çalışma belleğini iyileştirdiği gösterilmiştir. Ek olarak, hayvanlarda yapılan çok sayıda çalışma, zencefilin beyin fonksiyonunda yaşa bağlı bilişsel yetenek kaybına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Zencefil, Enfeksiyonlarla Savaşmaya Yardımcı Olabilir
Zencefil’in içinde bulunan etken madde “Gingerol”, enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda, zencefil özü birçok farklı bakteri türünün büyümesini engelleyebilir. 2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre, zencefilin, diş eti iltihabı ve periodontitis ile bağlantılı oral bakterilere karşı çok etkili olduğu tespit edilmiştir.
1Chang JS, Wang KC, Yeh CF, Shieh DE, Chiang LC. Fresh ginger (Zingiber officinale) has anti-viral activity against human respiratory syncytial virus in human respiratory tract cell lines. J Ethnopharmacol. 2013 Jan 9;145(1):146-51. doi: 10.1016/j.jep.2012.10.043. Epub 2012 Nov 1. PMID: 23123794.