İnsan vücuduna birçok faydası olan zencefil, belirli aralıklarla düzenli olarak tüketildiğinde sindirim ve solunum sistemi, kalp, enfeksiyonlar ve hatta kanser gibi sağlık sorunlarına iyi gelmektedir. Bazı insanlar çok sevse de, bazıları da sırf görüntüsü ve kokusu yüzünden bu gıdadan uzak durmaktadır. Fakat bir besin takviyesi olarak alındığında birçok faydası bulunan bu gıdanın yararlarını bilmekte ve ona göre tüketmekte fayda vardır.
Yazı İçeriği
Zencefil Nedir?
Zencefil, yeşil-mor çiçekleri ve kokulu toprak altı sapı (köksap) olan tropikal bir bitkidir. Gıdalarda, içeceklerde, sabunlarda ve kozmetiklerde aroma veya koku olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Tarihi çok eski yıllara dayanan zencefilin farklı kültürde farklı sağlık konularında kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle Asya tıbbında, kurutulmuş zencefil binlerce yıldır mide ağrısı, ishal ve bulantı tedavisinde kullanılmaktadır1. Günümüzde zencefilin hamile bayanlarda kusmaya ve yine harekete bağlı veya kemoterapi tedavisinden kaynaklanan kusmalara; romatizmal eklem iltihabı ve kireçlenmeye iyi geldiği bilinmektedir1. Zencefilin yaygın formları arasında taze veya kurutulmuş kök, tabletler, kapsüller, sıvı özler ve çaylar bulunmaktadır.
Zencefil Neden Alınmalıdır?
Zencefil, gezegendeki en sağlıklı ve birçok insana göre en lezzetli baharatlardan biridir. İnsan vücudu ve beyni için güçlü faydaları olan bileşikler ve biyoaktif bileşenler içermektedir. Bu nedenle, zencefilin bir gıda takviyesi olarak düzenli olarak alınması çeşitli faydalar sağlamaktadır. Bu faydalar arasında şunları sıralayabiliriz.
- Zencefil, güçlü tıbbi özelliklere sahip bir madde olan gingerol içermektedir. Zencefil içerisindeki en etkin bileşen olan gingerolün iltihap öldürme gücü çok yüksektir; yine aynı şekilde güçlü bir antioksidandır2. Zencefilin, romatizmal eklem iltihabı ve kireçlenmeye iyi geldiği bilinmektedir1.
- Zencefil hamile bayanlarda mide bulantısına ve yine harekete bağlı veya kemoterapi tedavisinden kaynaklanan mide bulantılarına iyi gelmesinden dolayı bunlara bağlı kusmaların tedavisine takviye olarak kullanılmaktadır1.
- Zencefilin egzersize bağlı kas ağrısına karşı etkili olduğu bilinmektedir. Yapılan bir çalışmada, 11 gün boyunca günde 2 gram zencefil tüketmenin, dirsek egzersizleri yapan insanlarda kas ağrısını önemli ölçüde azalttığı görülmüştür3. Zencefil etkisi hızlı gösteren bir gıda değildir, ancak kas ağrısının günlük ilerlemesini azaltmada etkili olabilmektedir4. Bu nedenle özellikle spor yapanlar için besin takviyesi olarak alınmasında fayda vardır.
- Zencefil, kan şekerini büyük ölçüde düşürebilmekte ve kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirebilmektedir. Bu araştırma alanı her ne kadar yeni olsa da zencefilin güçlü anti-diyabetik özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Geçtiğimiz yıllarda tip 2 diyabetli 41 katılımcıyla yapılan bir çalışmada, günde 2 gram zencefil tozunun açlık kan şekerini % 12 azalttığı görülmüştür5.
- Kronik hazımsızlık (tıptaki ismiyle dispepsi) midenin üst kısmında tekrarlayan ağrı ve rahatsızlık ile kendini gösteren bir sağlık sorunudur. Zencefilin bu rahatsızlığı olan kişilerde midenin boşalmasını hızlandırdığı gösterilmiştir. Yapılan bir çalışmada çorba içtikten sonra yenilen zencefilin, midenin boşalması için geçen süreyi 16 ila 12 dakika arasında azalttığı raporlanmıştır6.
- Zencefil kadınlarda gıda takviyesi olarak alındığında adet dönemlerinde yaşanan ağrıları azaltabilmektedir.
- Zencefilin doğrudan veya dolaylı olarak kanser hastalıklarına da iyi geldiği bilinmektedir.
Kaynakça
1. https://www.nccih.nih.gov/health/ginger
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25230520
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20418184
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21031618
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277626/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3016669/