Kas romatizması olarak bilinen yumuşak doku romatizması tıpta fibromiyalji olarak anılır. Bu hastalık genellikle kas ağrıları ve aşırı yorgunluk şeklinde kendisini gösterir.
Yazı İçeriği
Bahar Yorgunluğu ve Yumuşak Doku Romatizması
Genel bir yorgunluk hali genellikle bahar yorgunluğu olarak adlandırılır. Yorgunluk, bitkinlik, her yerinin ağrıması hissi gibi belirtiler genelde bahar yorgunluğu denilerek geçiştirilir. Mevsimsel bir durum olduğu düşünülür. Ancak aynı belirtiler fibromiyaljide de görülür. Bu nedenle doktora başvurmak gerekir.
Yumuşak doku romatizması, tükenmişlik sendromu ya da kronik yorgunluk sendromu olarak da bilinir. Genellikle kendisinden çok şey beklenen, çevrenin beklenti içine girdiği kişilerde oluşan bir durumdur. Hastaların yüzde 80’i 20-50 yaş aralığındaki kadınlardır. Bu yaş grubunun daha dikkatli olması gerekir.
Yumuşak Doku Romatizmasının Belirtileri Nelerdir?
Yumuşak doku romatizması genellikle stres kaynaklıdır. Hem iş hayatında, hem aile hayatında başarıyı yakalamak için çalışan, aynı zamanda sosyalleşme için zaman ayıran, iyi bir anne baba olmak için çabalayan gibi bütün rolleri aynı anda en iyi şekilde yerine getirmek isteyenlerin hastalığıdır. En çok mükemmeliyetçi kişilerde görülür. Çünkü yeterli olduklarını düşünmezler, daha fazlasını ve en iyisini yapma isteği hastalık olarak geri dönecektir.
Yumuşak doku romatizması olan kişilerde şu belirtiler görülür:
- En yaygın belirti yorgunluktur. Kişi yorulacak bir iş yapmasa bile yorgun olur. Sabahları aşırı yorgun olan kişi akşama doğru biraz daha iyidir.
- Sabah uyanınca kaslarda tutukluk görülür. Sabah kalktıklarında akşam yattıklarına göre çok daha yorgun ve halsiz olurlar.
- Uyku sırasında derin uykuya geçemezler. Bu nedenle çok hareket etme, diş gıcırdatma gibi farkında olmadıkları hareketler sergileyebilirler.
- Vücuttaki uyuşma ve karıncalanma hissine baş dönmesi, işitme kaybı gibi bazı belirtiler eşlik eder.
- Vücutta fiziksel değişiklikler de yaşanacaktır. Baş ve yüzde ağrı, gaz sancısı ve geğirme hissi, sindirim sorunları, göğüs ve kalp ağrısı, çarpıntı gibi pek çok belirti eşlik eder. Vücudun olağan düzeni farklılaşacaktır.
- İştah değişimleri, unutkanlık, konsantre olamama, ağız ve göz kuruluğu, terleme gibi diğer belirtiler de eşlik eder.
Yumuşak doku romatizması belirtileri olan kişilerin mutlaka bir uzman doktora başvurması gerekir. Hastalar öncelikle fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne gitmelidir. Doktor gerek görürse psikiyatri ya da psikolog da eşlik edecektir.
Yumuşak Doku Romatizması Tedavisi
Fibromiyalji hastalarının doktora başvurması halinde öncelikle tetkikler yapılarak hastanın durumu ve kaçıncı aşamada olduğu belirlenir. Sonrasında multidisipliner bir program düzenlenir. Çünkü yumuşak doku romatizması tedavisi tek bir yöntemle yapılamaz.
Tedavide ilaç ve fizik tedavi gibi tedavilere başlanır ve diğer yöntemlerle tedavi süreci desteklenir. Hastalara egzersiz, masaj, ozon-oksijen tedavisi, hacamat, kuru iğneleme, kaplıca tedavisi, akupunktur, lokal enjeksiyonlar, yüksek enerjili lazer ve biorezonans terapisi gibi diğer pek çok yöntemle müdahale edilebilir. Hastanın durumuna göre tüm bu tedaviler planlanır.
Tedavi sürecinde hastanın psikolojik durumu oldukça önemlidir. Bu nedenle psikolog ya da psikiyatrist gibi diğer uzmanlardan da destek alınır. Hastanın stres seviyesinin düşürülmesi amaçlanır. Tükenmişlik sendromu tedavisi kesin sonuç veren bir süreç değildir. Hastanın sürece katılımı çok önemlidir.
Fibromiyalji Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
Hastalar tedavi sürecini kolaylaştırmak için beslenmelerine özen göstermelidir. Özellikle omega-3 içeren besinlere çokça yer verilmelidir. Sağlıklı bir beslenme iyi bir psikoloji için de gereklidir. Fibromiyalji hastaları fiziksel olarak olağan görünseler de ruh halleri oldukça değişkendir ve ağrılı süreçler geçirirler. Bununla baş etmenin en iyi yolu da mutlu olunan şeyler yapılmasıdır.
Sağlık sorunlarının tedavisinde en çok yapılan yanlış, çözümü sağlık kuruluşu dışında aramaktır. Yumuşak doku romatizması hastaları da bu yöntemlere sıklıkla başvururlar. Ancak burada açıkça ifade etmek gerekiyor ki, hastane dışında ve uzman hekim olmaksızın bir tedavi kesinlikle başarısız olacaktır. Kaldı ki, bu yasal da değildir. İlaç kullanımı, destek besinlerinin alınmalı vb. hususlarda mutlaka hekimden tavsiye alınız. Tıbbi uygulamalar dışında çözüm arayışı daha ciddi sorunlar yaşamanıza neden olabilir
Kaynaklar
https://www.trasd.org.tr/hastalik/fibromiyalji
https://hastane.adu.edu.tr/saglikrehberi-detay.asp?id=4082
https://ankara.baskenthastaneleri.com/tr/saglik-rehberi/romatizma
https://haber.sakarya.edu.tr/120den-fazla-romatizma-cesidi-var-h34192.html
http://www.ivek.org.tr/calismalar/yumusak-doku-romatizmasi-fibromiyalji
https://cdn2.beun.edu.tr/dis//2017/04/tek/bag-dokusu-hastal.pdf
http://istanbulsaglik.gov.tr/w/sb/per/belge/ronatoit_artrit.pdf