İnsan sağlığı için çok önemli bir yere sahip olan vitaminler, yağda ve suda çözünen olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünürken B grubu vitaminleri ve C vitamini suda çözünmektedir. Her vitamin, insan sağlığına farklı bir fayda sağlamaktadır. Bu bağlamda, B grubu vitaminleri arasında yer alan B6 vitamini de eksikliğinde birçok rahatsızlığa neden olan bir vitamin türüdür.
Yazı İçeriği
Vitamin B6 Nedir?
Piridoksin olarak da bilinen B6 vitamini, insan vücudunun çeşitli işlevler için ihtiyaç duyduğu, suda çözünen bir vitamin türüdür. Protein, yağ ve karbonhidrat metabolizması ile kırmızı kan hücreleri ve nörotransmitterlerin oluşturulması açısından son derece önemli bir vitamindir1. İnsan vücudu B6 vitamini üretemediğinden, bu vitamin ihtiyacı yiyeceklerden veya takviyelerden karşılanmaktadır. Diyet yapan bazı insanlar, B6 vitaminini dışarıdan uygun miktarda alırken, birçok insanda bu vitaminin eksikliğine bağlı olarak çeşitli rahatsızlıklar görülebilmektedir. Yeterli miktarda B6 vitamini tüketmek sağlıklı kalabilmek için önemlidir. Hatta bu vitaminin bazı kronik hastalıkları önleyebildiği ve tedavi edebildiği bilinmektedir2.
B6 Vitamini Neye Yarar?
B6 vitamini veya bilimsel ismiyle piridoksin; suda çözünen bir vitamin türüdür. Siniri sistemi ve hormon dengesi üzerinde etkili olan bu vitamin, kırmızı kan hücresi oluşumunda ve metabolik faaliyetlerin sağlıklı biçimde çalışmasında son derece önemli yere sahiptir. Antikor üretimi aşamasında vücuda gerekli savunma gücü sağlamak için bu vitaminin eksikliği duyulmamalıdır. Özellikle salgın hastalık dönemleri gibi bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiği dönemlerde, bağışıklığı güçlendirmek için B6 vitamini eksikliğinizin olmadığından emin olmanız gerekir. Eksiklik halinde deri döküntülerinden, migren ataklarına veya hatta bayılma nöbetlerine kadar farklı semptomlarla karşılaşabilmek mümkündür.
Vitamin B6 Neden Alınmalıdır?
Birçok insan farkında olmasa da B6 vitaminini besin takviyesi olarak almak, vücudun sağlıklı kalması için bir ihtiyaçtır. Bu vitamini takviye olarak almak şu önemli faydaları sağlamaktadır:
- Hemoglobin üretimindeki rolü nedeniyle B6 vitamini, eksikliğinde ortaya çıkan aneminin önlenmesine ve tedavisine yardımcı olmaktadır3. Hemoglobin, hücrelere oksijen veren bir proteindir. Hemoglobin düşük olduğunda, hücreler yeterli oksijeni alamaz ve sonuç olarak, anemi gelişebilir. Bu da başta zayıf ve yorgun hissetmek gibi etkilerle kendini gösterir ve giderek daha büyük sağlık sorunlarına neden olabilir.
- B6 vitamini, insan vücudunda arterlerin tıkanmasını önleyebilmekte ve kalp krizi riskini en aza indirebilmektedir. Araştırmalar, düşük B6 vitamini seviyesine sahip kişilerin kalp hastalığı yakalanma riskinin, B6 vitamin seviyesi normal olan insanlara göre iki kat daha fazla olduğunu göstermektedir4.
- B6 vitamini, hamilelik sırasında bulantı ve kusmayı tedavi etmek için onlarca yıldır kullanılmaktadır. Gebeliğin ilk 17 haftasındaki 342 kadın üzerinde yapılan bir araştırma, 30 mg’lık B6 vitamini günlük takviyesinin, beş günlük tedaviden sonra mide bulantısı duygularını önemli ölçüde azalttığını göstermiştir5.
- Yeterli B6 vitamini almak, belirli kanser türlerinin oluşma riskini azaltabilir. B6’nın kanseri önlemeye yardımcı olabilmesinin nedeni henüz tam olarak anlaşılamamakla beraber araştırmacılar, B6’nın kansere ve diğer kronik durumlara katkıda bulunabilecek iltihapla mücadele etme özelliğinin bunda etkili olduğunu düşünmektedir6.
- B6 vitamini göz hastalıklarının, özellikle de yaşa bağlı gelişen maküler dejenerasyon (AMD) (sarı nokta hastalığı) adı verilen ve yaşlıları etkileyen bir tür görme kaybının önlenmesinde rol oynayabilmektedir. Çalışmalar, yüksek kan dolaşımındaki homosisteini, yüksek AMD riski ile ilişkilendirmektedir7. B6 vitamini, yüksek homosistein düzeylerini azaltmaya yardımcı olduğu için, yeterli B6 almak bu hastalık riskini azaltabilmektedir8.
Kaynakça
1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20110903
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17260529
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17045461
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7573262
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29477221
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14700648
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16530626
9. VİTAMİNLER MİNERALLER VE SAĞLIĞIMIZ – Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur Hacettepe Üniversitesi – Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Şubat – 2008 ANKARA