İnsan vücudu için çoğu zaman hayati derecede önemli olan vitaminler, hücre yenilenmesi, gelişmesi ve enerji üretmesi için en gerekli bileşenlerdir. Bu bağlamda, suda çözünen vitaminler grubuna giren ve içerisindeki kobalt minerali sebebiyle kobalamin olarak da adlandırılan B12, her insanın uygun miktarda düzenli olarak alması gereken bir vitamindir.
Yazı İçeriği
Vitamin B12 Nedir?
B12 vitamini, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu ancak kendi kendine neredeyse hiç üretemediği önemli bir vitamindir. Hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunan B12, bazı gıdalara eklenebilmekte, ağız yoluyla veya enjeksiyon yöntemiyle besin takviyesi olarak alınabilmektedir.
B12 vitaminin insan vücudunda birçok rolü bulunmaktadır. Sinir hücrelerinin normal işlevini destekler ve kırmızı kan hücresi oluşumu ve DNA sentezi için gereklidir. Birçok yetişkin için, önerilen günlük alım miktarı 2,4 mcg’dir, ancak hamile veya emziren kadınlar için bu değer daha da yükselebilmektedir1. B12 vitamini, insanın enerjisini artırarak, belleğini geliştirerek ve kalp hastalığını önlemeye yardımcı olarak vücuda etkileyici şekillerde fayda sağlayabilmektedir.
B12 Vitamini Neye Yarar?
Bilimsel ismi Kobalamin olan B12 vitamini, vücudun neredeyse tüm sistem özellikleri üzerinde etkilidir. Eksikliği çoğunlukla doğal yollardan karşılanamayan bu vitaminin hayati özelliklerinden bahsetmek mümkündür. Sinir hücrelerinin üretimi ve bağışıklık sistemini oluşturan etmenlerin sağlıklı biçimde çalışması için gerekli olan bu vitamin, vücut tarafından üretilmeyip, besinler veya besin takviyeleri yolu ile alınır. Eksikliği durumunda unutkanlıktan, sinir sistemi bozukluklarına ve deri hastalıklarına kadar bir dizi problem ortaya çıkabilir. Hatta uzun vadede B12 vitamini eksikliği kalıcı hasarların ortaya çıkmasına yol açabilir. Sağlıklı çalışan bir metabolizma için de bu vitamin son derece önemlidir.
Vitamin B12 Neden Alınmalıdır?
Vitamin B12, her ne kadar insan vücudu için çok gerekli olsa da doğru beslenememe veya belirli sağlık sorunlarından ötürü insan vücudunda kimi zaman yeterli oranda bulunamamaktadır. Bu nedenle, bu vitaminin besin taksivesi olarak alınması gerekmektedir. B12’nin temel faydalarını ve neden ihtiyaç duyulduğunu şu şekilde özetleyebiliriz:
- B12 vitamini, vücudun kırmızı kan hücreleri üretmesine yardımcı olmak gibi hayati bir rol oynamaktadır. Düşük B12 vitamini seviyeleri, kırmızı kan hücresi oluşumunda azalmaya neden olmakta ve bunların düzgün gelişmesini önlemektedir2.
- Sağlıklı bir hamilelik için yeterli B12 vitamini seviyeleri çok önemlidir. Yapılan çalışmalar, bir fetüsün beyin ve sinir sisteminin düzgün bir şekilde gelişmesi için yeterli B12 seviyeleri gerektirdiğini göstermektedir. Hamileliğin başlangıç aşamalarında B12 vitamini eksikliği, nöral tüp defektleri gibi doğum kusurları riskini artırabilmektedir. Ayrıca, annenin B12 vitamini eksikliği erken doğum veya düşük yapma riskini artırabilmektedir3.
- Vücutta B12 seviyesini korumak kemik sağlığına da olumlu etkiler yapmaktadır.
- B12 vitamini insanın ruh halini iyileştirebilmektedir. B12 vitamininin ruh hali üzerindeki etkisi henüz tam olarak anlaşılamasa da, bu vitamin, ruh halini düzenlemekten sorumlu bir kimyasal olan serotoninin sentezlenmesinde ve metabolize edilmesinde etkili bir rol üstlenmektedir. Bu nedenle, B12 vitamini eksikliği serotonin üretiminin azalmasına ve bu da depresif bir ruh haline neden olabilmektedir.
- B12 vitamini eksikliği, özellikle yaşlılarda hafıza kaybına neden olabilmektedir. Bu vitamin, beyindeki nöronların kaybı olan ve sıklıkla hafıza kaybı veya bunama ile ilişkili olan beyin atrofisini önleyebilmektedir. Erken evre demansı (bunama) olan kişilerde yapılan bir çalışma, B12 vitamini ve omega-3 yağ asidi takviyelerinin bir kombinasyonunun zihinsel düşüşü yavaşlattığını göstermiştir4.
- Hücre üretiminde aktif rol alması sayesinde, B12 vitamini her gün belirli ölçüde alındığında, sağlıklı saçlara, cilt ve tırnaklara sahip olmayı kolaylaştırmaktadır.
Kaynakça
1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0063030/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18709885
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4927899/