Omurilikler insan vücudunun ana aksamıdır. Herhangi bir sorun olduğunda ise insanın tüm vücudu etkilenir. Omurilik yaralanması ise hayati önem taşıyan bir olgudur. Omurilik yaralanması düşmelere, yaşa bağlı ya da tramvalar nedeni ile ortaya çıkabilen bir durumdur. Aşağıda ifade edilen biçimlerde kendisini belli edebilir. İlerleyen yaşlarda kadın ya da erkek fark etmeksizin kemiklerin zayıflaması bu tür bir soruna yol açabilir.
Yazı İçeriği
Omurilik Yaralanmasında Başlıca Görülen Belirtiler
Omurilik yaralanması başlıca belirtileri şunlardır:
- Hiç istenen bir durum olmasa da en temel belirtisi felçtir
- Kaslarda görülen spazm, uyuşma, karıncalanma hislerinin baskılanması
- Bacaklarda ve kollarda görülen uyuşma kayıplarının ortaya çıkması
- Mesanede ya da bağırsaklarda görülen değişiklikler
- Halsizlik, durgunluk gibi kuvvet kaybı şikayetleri
- Boyun ve sırt ağrısı
- Vücutta oluşan güç kayıpları
- İdrar dışkı kaçırma ya da yapamama gibi durumlar temel omurga yaralanması belirtileridir.
Teşhiş ve Tanı Yöntemleri
Omurilik yaralanması teşhisini koymak için uygulanan temel teşhiş ve tanı metotları için uygulanabilecek yöntemler hakkında bilgi vermeden önce şu konuya da özellikle şu konuya değinmek gerekir. Eğer kişide böyle bir durum noktasında şüphe ediliyor ise o zaman hiç vakit kaybetmeden en yakın doktora gidilmesi gerekir. Bu noktada bilinmesi gereken en temel husus kişinin doğru pozisyonda yatırılarak taşınmasıdır. Eğer doğru pozisyonda taşınma yapılmaz ise kalıcı hasarlar doğuracak sonuçlar ortaya çıkabilir. Kişi tümden hiç istenmese de kötürüm olabilir. Tedavi edileyemeyebilir. En ideali böyle bir durumda 112 acili arayarak ambulans aracılığı ile hastaneye gidilmesi gerektiğidir.
Şimdi teşhiş ve tanı için uygulanacak yöntemlerden bahsetmek gerekir ise farklı yöntemler vardır
Bilgisayarlı Tomografi
Omurilik yaralanması durumunda teşhiş için kimi özellikle kapsamlı olan hastanelerde uygulanan en temel yöntem bilgisayarlı tomografidir. Kimi hastanelerde ise diğer teşhis ve tanılar yeterli olmadığı durumlarda bu yönteme başvurulur. Genellikle kırık durumundan emin olunduğunda kırık durumunu netleştirmek için uygulanan bir yöntemdir. Böylece kırığın şddeti be tipi net bir biçimde görülür.
Direkt Radyografi
Kişilerde böyle bir yaralanmadan şüphe edilir ise o zaman ilk yapılacak olan işlem budur. Yapılan bu işlem ile yaralanma olup olmadığı anlaşılır.
MR- Manyetik Rezonans
İlgili sağlık merkezinin durumuna göre açık ya da kapalı MR uygulamaları farklı nedenlerden ötürü yapılır. Bunlardan ilki omurga yaralanmasının teşhis edilmesinden sonra nedenini tam olarak anlamak içindir. Bu işlemin yapılmasının bir diğer nedeni hem yumuşak hem de omuriliğin dokularının değerlendirilmesi içindir. Kimi hastanelerde böyle bir işlem yapılmaz. Kimi hastanelerde ise en sağlıklı sonuca ulaşmak için en gerekli görülen yöntemdir.
Tedavi Yöntemleri
Omurilik yaralanması yok ama omurilik bölgesinde başka bir durum var ise ona uygun olarak bir tedavi yöntemi gerçekleştirilir. Örneğin şiddetli ağrılar varsa ağrıların giderilmesi için özel kas gevşetici, ağrı kesici gibi ilaç ve merhemler kullanılır.
Aşağıda detaylarına geçmeden önce omurilik yaralanmasının tedavisinde ana amacın kişiyi bu durumdan kurtarmak ve yaralanmanın belirtilerini en aza indirgemek olduğunu da ifade etmek gerekir. Burada yaralanmanın durumuna göre, hastaya özel farklı yöntemler kullanılır. Omurilik yaralanması tedavisinde uygulanan tedavi yöntemleri tüm bu bilgilere istinaden şunlardır:
Alçı ya da Korse Tedavisi
Bu tür sağlık sorununda uygulanan en temel yöntemlerin başında kişinin omuriliğin yaralandığı bölgede kişinin durumuna göre korse veya alçı uygulanması gelir. Bağ dokusu olmayan hastalar için en ideal tedavi yöntemidir. Kırıkların iyileşmesini sağlamak için kırılan omurganın baskı yapmaması için uygulanır. Maksimum 3 ay süresi ile bu yönteme başvurulur. Böylece kamburluk riski de ortadan kaldırılır.
Vertebroplasti & Kifoplasti
Gelelim omurilik yaralanması için uygulanan bir diğer yöntem budur. Tamamen minival düzeyde uygulanan invazif bir yöntemdir.Tamamen lokal anestezi uygulanarak gerçekleşir. Bu yöntem özellikle çökme kırıklıkları için, tümör ya da osteoporoz gibi durumlarda uygulanan en ideal tedavi yöntemidir. Etkin sonuç verir. Yine patlama kırıklıklarında da tercih edilen bir tedavi yöntemidir.
Füzyon ve Enstrümanstasyon
Teknolojinin geldiği nokta itibarı ile kullanılan yöntemdir. Tamamen bir omurilik kırığını dondurma işlemidir. Aynı zamanda kırık olan omurga metal araçlarla ilgili tespit edilir. Gerek omurganın ön tarafından gerek ise arka tarafından yapılabilir. Füzyon uygulamasında süre uzundur.
Kaynak: https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/omurga-kiriklari/#nedenleri