Flavonoid ailesinin bir üyesi olan Kuersetin, diyetle alınan en önemli antioksidanlardan biridir. Sebzeler, meyveler, çay ve şarap gibi gıdalarda olduğu kadar sayısız gıda takviyesinde de bulunur ve faydalı sağlık etkileri olduğu bilinir. Bu, belirli kanser türleri, pulmoner ve kardiyovasküler hastalıklar gibi çeşitli hastalıklara karşı korumanın yanı sıra yaşlanmaya karşı korumayı da içerir. Sonuç olarak, bu faydalı sağlık iddiaları için bilimsel kanıtların yanı sıra bu flavonoidin kesin etki mekanizması ve olası toksikolojik yönlerine ilişkin verileri toplamak için çok sayıda çalışma yapılmıştır.
Yazı İçeriği
Kuersetın Nedir?
Kuersetin, birçok meyveye, çiçeğe ve sebzelere renklerini veren flavonoidler adı verilen bir bitki pigmenti grubuna aittir. Kuersetin gibi flavonoidler antioksidanlardır. Hücre zarlarına zarar veren, DNA’yı kurcalayan ve hatta hücre ölümüne neden olan serbest radikaller olarak bilinen vücuttaki parçacıkları temizlerler. Antioksidanlar serbest radikalleri etkisiz hale getirebilir. Serbest radikallerin neden olduğu zararların bir kısmını azaltabilir veya hatta önlemeye yardımcı olabilirler. Test tüplerinde kuersetin, güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Kuersetin, flavonoid bileşiklerinin altı alt sınıfından biri olan flavonol olarak kategorize edilir. Doğal olarak oluşan bir polar oksin taşıma inhibitörüdür. Kuersetin için Uluslararası Saf ve Uygulamalı Kimya Birliği (IUPAC) terminolojisi 3, 3 ′, 4 ′, 5, 7-pentahidroksiflvanon’dur (veya eşanlamlısı 3, 3 ′, 4 ′, 5, 7-pentahidroksi-2-fenilkromen- 4-bir). Bu, kuersetin’in 3, 5, 7, 3 ‘ve 4’ pozisyonlarında eklenmiş bir OH grubuna sahip olduğu anlamına gelir.
Kuersetin (C15H10O7), ekli şekeri olmayan bir aglikonadır. Parlak sitron sarı iğne kristalidir ve soğuk suda tamamen çözünmez, sıcak suda çok az çözünür, ancak alkol ve lipitlerde oldukça çözünür. Bir kuersetin glikozit, OH gruplarından birinin (genellikle 3. pozisyonda) yerine bir glikozil grubu (glikoz, ramnoz veya rutinoz gibi bir şeker) eklenmesiyle oluşturulur.
Kuersetin ne işe yarar?
Kuersetin, bitkilerde bol miktarda bulunan ve eski çağlardan beri tıbbi ve tıbbi olmayan amaçlarla kullanılan bir polifenol maddesidir. Günümüzde kuersetin’in tıbbi kullanımı, antioksidan, antiinflamatuar, antiplatelet, antiapoptotik, nefo, gastro, anjiyo, kardiyo ve kondroprotektif özellikleriyle birliktedir. Bu farmasötik kompozisyonlar üzerinde yapılan çalışma, kuersetin’in bahsedilen maddelerle birleştirilmesinin sadece kuersetin’in farmakokinetik özelliklerini geliştirmeye izin vermekle kalmayıp, aynı zamanda çok yönlü farmakodinamiğinin belirli etkilerini artırdığını ve sonuç olarak bu maddenin kalp tedavisinde tıbbi uygulama olanaklarını genişlettiğini göstermiştir.
Elde edilen veriler, yeni, oldukça etkili kuersetin kombinasyonlarının tıbbi uygulamaya uygulanmasının uygunluğunu belirler. Kuersetin vücudun birçok alanında çeşitli etkilere yol açar. Bu etkiler birçok hastalık için tedavi sağlayabilmektedir. Test tüplerinde kuersetin, bağışıklık hücrelerinin alerjik reaksiyonlara neden olan kimyasallar olan histaminleri salmasını engeller.
Sonuç olarak araştırmacılar, kuersetin’in burun akıntısı, sulu gözler, kurdeşen ve yüz ve dudaklarda şişme gibi alerji semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. Bunun yanı sıra test tüpü, hayvan ve bazı popülasyon temelli çalışmalar, flavonoid kuersetin, resveratrol ve kateşinlerin (tümü kırmızı şarapta yüksek konsantrasyonlarda bulunur) ateroskleroz riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini, arterlerde plak birikmesi ve kalp krizine yol açabileceğini göstermektedir. Bu besinler, kötü kolesterolün neden olduğu hasara karşı koruma sağlar ve kalp hastalığından ölümü önlemeye yardımcı olabileceği bulunmuştur. Bunun yanı sıra kolestrol ve kalp rahatsızlıklarında da etkili rol oynar.
Kuersetin Faydaları Nelerdir?
Kuersetin, kalp hastalığına ve kansere karşı korunmaya yardımcı olabilir. Kuersetin ayrıca vücutta histamin salgılayan hücrelerin stabilize edilmesine yardımcı olabilir ve böylece anti-inflamatuar ve antihistaminik etkiye sahip olabilir. Aşağıda kuersetin maddesinin etkin rol oynadığı hastalık tedavileri bulunmaktadır. Faydalarının yanı sıra Quercetin, uygun miktarlarda kullanıldığında genellikle iyi tolere edilir. Fakat bazı hastalarda kollarda ve bacaklarda karıncalanmanın yanı sıra kuersetini ağızdan alırken mide ve baş ağrıları olduğunu bildirmişlerdir.
Yüksek kolesterol
Test tüpü çalışmaları, kuersetin’in LDL kolesterolün zarar görmesini engellediğini göstermektedir ve popülasyon çalışmaları, flavonoid bakımından yüksek diyetler yiyenlerin daha düşük kolesterolü olduğunu göstermektedir. Bir çalışma, kuersetin ve alkolsüz kırmızı şarap özütü (kuersetin içeren) alan kişilerin LDL kolesterolüne daha az zarar verdiğini buldu. Başka bir çalışma, kuersetin’in yüksek kalp hastalığı riski taşıyan aşırı kilolu kişilerde kötü kolestrolü azalttığını bulmuştur.
Hipertansiyon
Araştırmalar, kuersetin takviyesinin hipertansiyonu olan kişilerde kan basıncını düşürdüğünü göstermektedir. Bu sebeple hipertansiyon yaşayan hastaların kuersetin maddesinin bulunduğu ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir. Bu sayede tansiyon dengelenmektedir.
İnterstisyel sistit
İki çalışma, interstisyel sistiti olan kişilerin flavonoid tüketmekten fayda sağlayabileceğini ileri sürmektedir. Bu rahatsızlığı olan kişilerde mesane enfeksiyonuna benzer mesane ağrısı olan insanlar sıklıkla acil idrara çıkma ihtiyacı hissederler. Her iki çalışmada da, kuersetin içeren bir takviye alanların daha az semptom gösterdiği görülmüştür.
Prostat
Ön kanıtlar, kuersetin’in prostatit semptomlarını veya prostat iltihabını azaltabileceğini göstermektedir. Küçük bir çalışma, kuersetin alan erkeklerin plasebo alan erkeklerden daha az semptom yaşadığını buldu.
Kanser
Bilim adamları uzun zamandır kuersetin’i ve meyve ve sebzelerde bulunan diğer flavonoidleri kanserin önlenmesinde önemli olduğunu düşünmektedir. Daha fazla meyve ve sebze yiyen insanlar, belirli kanser türlerine yakalanma riski daha düşüktür. Hayvan ve test tüpü çalışmaları, flavonoidlerin kanser önleyici özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.
Kuersetin ve diğer flavonoidlerin bu çalışmalarda meme, kolon, prostat, yumurtalık, endometriyal ve akciğer tümörlerinden kanser hücrelerinin büyümesini engellediği gösterilmiştir. Hatta bir çalışma, kuersetin’in tümör büyümesini engelleme açısından resveratrol’den daha etkili olduğunu öne sürmektedir. Bir diğeri, kuersetin açısından zengin gıdaların sık alımının daha düşük akciğer kanseri riski ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Bu ilişki, günde 20’den fazla sigara içen denekler arasında daha da güçlü olmakta ve üçüncüsü, kuersetin’in laboratuvarda (lösemi hücrelerinde) tümör büyümesini yavaşlattığını öne sürmektedir.