Bel ağrısı çok yaygın bir sorundur ve hayatımız boyunca bir noktada çoğumuzu etkileyecektir. Çoğu durumda ciddi bir sorun değildir ve sadece kas veya bağın basit bir zorlanmasından kaynaklanabilir.
Bel ağrısı omurga sistemindeki herhangi bir komplikasyon nedeniyle oluşabileceği gibi, kimi zaman kas travmaları da buna sebep olabilir. Yaygın olarak aşırı kilo ve hareketsizliğin bu sorunlara neden olduğu kabul edilir.
Aktif olmak ve egzersiz yapmak, ilk başta biraz ağrınız ve rahatsızlığınız olsa bile sırt ağrınızı daha da kötüleştirmez. Aktif kalmak daha iyi olmanıza yardımcı olacaktır. Ağrı kesici almak ağrınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Bel ağrısı, kemikli bel omurgasına, omurlar arasındaki disklere, omurganın etrafındaki bağlara ve disklere, omuriliğe ve sinirlere, bel kaslarına, karın ve pelvik iç organlara ve bel bölgesi çevresindeki deriye bağlı olabilir. Üst sırttaki ağrı, aort bozuklukları, göğüsteki tümörler ve omurga iltihabı nedeniyle olabilir.
Yazı İçeriği
Bel ağrısının başlıca nelerdir?
Bel ağrısı birçok sebeple ortaya çıkabilir. Yaygın olarak görülen sebepler başlıca aşağıdaki gibidir.
Kasılmalar
Sırttaki kaslar ve bağlar aşırı aktivite nedeniyle gerilebilir veya yırtılabilir. Semptomlar, bel sırtındaki ağrı ve sertliğin yanı sıra kas spazmlarını içerir. Dinlenme ve fizik tedavi bu semptomlar için iyi gelmektedir.
Disk yaralanması
Arkadaki diskler yaralanmaya eğilimlidir. Bu risk yaşla birlikte artar. Diskin dışı yırtılabilir veya herniasyon yapabilir.
Kaymış veya kopmuş bir disk olarak da bilinen fıtıklaşmış bir disk, diski çevreleyen kıkırdak omuriliğe veya sinir köklerini ittiğinde ortaya çıkar.
Bu, sinir kökünün omurilikten ve vertebral kemiklerden çıkarken sıkışmasına neden olabilir. Disk yaralanması genellikle bir şeyi kaldırdıktan veya arkasını büktükten sonra aniden ortaya çıkar.
Sırt gerginliğinden farklı olarak, disk hasarından kaynaklanan ağrı genellikle 72 saatten fazla sürer.
Siyatik
Disk siyatik sinire basarsa, fıtıklaşmış diskte siyatik oluşabilir. Siyatik sinir, omurgayı bacaklara bağlar. Sonuç olarak, siyatik bacaklarda ve ayaklarda ağrıya neden olabilir. Bu ağrı genellikle yanma veya iğne gibi batma gibi hisseder.
Spinalstenoz
Omurilik stenozu, omurganın daralması ve omurilik ve omurilik sinirlerine baskı yapmasıdır. Spinalstenoz en yaygın olarak omurlar arasındaki disklerin dejenerasyonundan kaynaklanır.
Sonuç, sinir köklerinin veya omuriliğin kemikli mahmuzlar veya diskler gibi yumuşak dokular tarafından sıkıştırılmasıdır. Omurilik sinirleri üzerindeki baskı, aşağıdaki gibi semptomlara neden olur:
- Uyuşma
- Kasılma
- Zayıflık
Bu belirtileri vücudun herhangi bir yerinde hissedebilirsiniz. Spinalstenozu olan birçok insan ayakta dururken veya yürürken semptomlarının kötüleştiğini fark eder.
Anormal omurga eğrilikleri
Skolyoz, kifoz ve lordoz, omurgada anormal eğriliklere neden olan durumlardır. Bunlar genellikle ilk olarak çocukluk veya ergenlik döneminde teşhis edilen konjenital durumlardır. Anormal eğrilik ağrıya ve zayıf duruşa neden olur, çünkü üzerine baskı yapar:
- Kaslar
- Tendonlar
- Ligamentler
- Omurga
Bel ağrısı için tedavi seçenekleri nelerdir?
Evde bakım yöntemleri, ağrı başladıktan sonraki ilk 72 saat boyunca faydalıdır. Evde 72 saatlik tedaviden sonra ağrı düzelmezse, doktorunuzu aramalısınız.
Normal fiziksel aktivitelerinizi birkaç gün durdurun ve belinize buz uygulayın. Doktorlar genellikle ilk 48 ila 72 saat boyunca buz kullanılmasını, daha sonra ısıya geçmesini önerir. İlk 48 saat içinde dinlenme, buz, sıkıştırma ve yükseklik önerilir.
Ağrıyı hafifletmek için ibuprofen (Advil, Motrin IB) veya asetaminofen (Tylenol) gibi ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz. Bazen sırt üstü yatmak daha fazla rahatsızlığa neden olur.
Eğer öyleyse, dizleriniz bükülmüş ve bacaklarınız arasında bir yastık ile yanınızda yatmayı deneyin. Sırtınıza rahatça uzanabiliyorsanız, alt sırttaki basıncı azaltmak için uyluklarınızın altına bir yastık veya rulo havlu koyun.
Sıcak bir banyo veya masaj genellikle sırttaki sert ve düğümlü kasları gevşetebilir.
Tıbbi tedavi
Bel ağrısı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi farklı durumla ortaya çıkabilir:
- Kas gerginliği ve halsizlik
- Sıkışmış sinirler
- Omurilik yanlış hizalanması
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi olası tıbbi tedavi vardır:
- İlaçlar
- Tıbbi aletler
- Fizik Tedavi
Doktorunuz belirtilerinize göre ilaçların ve ilaçların uygun dozajını ve uygulamasını belirleyecektir. Bel ağrılarının giderilmesi için uzman hekimlere başvurunuz ve tıbbi tedavi tercih ediniz.
Kaynaklar
https://hassadh.saglik.gov.tr/TR,8937/bel-agrisi-nedir.html
https://www.trasd.org.tr/hastalik/bel-agrilari
https://izmirism.saglik.gov.tr/TR,147846/bel-fitigi-ve-tedavisi.html