Behçet sendromu olarak da adlandırılan Behçet (beh-CHETS) hastalığı, vücudunuzda kan damarı iltihabına neden olan nadir bir hastalıktır.
Behçet hastalığı, tekrarlayan yaralar şeklinde ağzınızda ve genital bölgede görülmektedir. Bu durum çoğunlukla hem kan damarlarının hem de gözlerin iltihaplanması ile ilişkilidir, ancak genellikle vücutta birçok farklı soruna neden olur.
İpek Yolu hastalığı olarak da bilinen Behçet hastalığı, vaskülitin (kan damarı iltihabı) neden olduğu kronik (uzun süreli) bir durumdur ve bu da hem arterlerinizi hem de damarlarınızı etkileyecek ve bunlara zarar verecektir.
Hastalık, ilk başta ilgisiz görülebilecek çok sayıda belirti ve semptomlara yol açabilir. Ağız yaraları, göz iltihabı, deri döküntüleri ve lezyonları ve genital yaraları içerebilir.
Tedavi, Behçet hastalığının belirti ve semptomlarını azaltmak ve körlük gibi ciddi komplikasyonları önlemek için ilaçları içerir.
Behçet hastalığından yaygın olarak etkilenen alanlar şunlardır:
Ağız: Kanser yaralarına benzeyen ağrılı ağız yaraları Behçet hastalığının en yaygın belirtisidir. Ağrılı olarak hızla ağrılı ülserlere dönüşen kabarık, yuvarlak lezyonlar olarak başlarlar. Yaralar genellikle bir ila üç hafta içinde iyileşir, ancak tekrarlar.
Cilt: Bazı insanların vücutlarında akne benzeri yaralar geliştirir.
Diğerlerinin ciltlerinde, özellikle alt bacaklarda kırmızı, kabarık ve hassas nodüller geliştirir.
Üreme organları: Skrotum veya vulvada kırmızı, açık yaralar oluşabilir. Yaralar genellikle ağrılıdır ve yara izleri bırakabilir.
Gözler: Gözdeki iltihaplanma (üveit) tipik olarak her iki gözde kızarıklık, ağrı ve bulanık görmeye neden olur. Behçet hastalığı olan kişilerde durum gelip gidebilir.
Eklemler: Eklem şişmesi ve ağrı sıklıkla Behçet hastalığı olan kişilerde dizleri etkiler. Ayak bilekleri, dirsekler veya bilekler de tutulabilir. Belirti ve semptomlar bir ila üç hafta sürebilir ve kendi kendine gidebilir.
Kan damarları: Damarlarda ve arterlerde iltihaplanma, kan pıhtısı oluştuğunda kollarda veya bacaklarda kızarıklık, ağrı ve şişmeye neden olabilir.
Büyük arterlerdeki iltihaplanma, anevrizmalar ve damarın daralması veya tıkanması gibi komplikasyonlara yol açabilir.
Sindirim sistemi: Karın ağrısı, ishal ve kanama gibi çeşitli belirti ve semptomlar sindirim sistemini etkileyebilir.
Beyin: Beyindeki ve sinir sistemindeki iltihaplanma baş ağrısı, ateş, yönelim bozukluğu, zayıf denge veya felce neden olabilir.
Yazı İçeriği
Behçet Hastalığı Nedenleri?
Behçet hastalığı bir bağışıklık sorunu olabilir, yani vücudun bağışıklık sistemi yanlışlıkla kendi sağlıklı hücrelerine saldırır.
Büyük olasılıkla genetik ve çevresel faktörler rol oynamaktadır. Behçet hastalığının belirti ve semptomlarının kan damarlarının iltihaplanmasına (vaskülit) bağlı olduğu düşünülmektedir.
Durum, her boyutta arter ve damarları içerebilir ve vücutta onlara zarar verebilir. Birkaç genin hastalıkla ilişkili olduğu bulunmuştur.
Bazı araştırmacılar, bir virüs veya bakterinin Behçet Hastalığı’nı, onları Behçet’e karşı duyarlı hale getiren belirli genlere sahip kişilerde tetikleyebileceğine inanmaktadır.
Risk faktörleri
Behçet riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:
Yaş
Behçet hastalığı genellikle 20’li ve 30’lu yaşlarındaki erkek ve kadınları etkiler, ancak çocuklar ve yaşlı yetişkinler de durumu geliştirebilir.
Yaşanılan yer
Türkiye, İran, Japonya ve Çin dahil olmak üzere Orta Doğu ve Doğu Asya ülkelerinden insanların Behçet’i geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Cinsiyet
Behçet hastalığı hem erkeklerde hem de kadınlarda görülürken, hastalık genellikle erkeklerde daha şiddetlidir.
Genetik faktörler
Belli genlere sahip olmak Behçet’i geliştirme riski ile ilişkilidir. Tüm sağlık sorunların olduğu gibi bu hastalıkta da genetik eğilim ile ilişki olduğuna dair çalışmalar söz konusudur.
Komplikasyonlar
Behçet hastalığının komplikasyonları belirtilerinize bağlıdır. Örneğin, tedavi edilmemiş üveit görme azalmasına veya körlüğe neden olabilir.
Behçet hastalığının göz bulguları ve semptomları olan kişilerin düzenli olarak bir göz uzmanını (göz doktoru) ziyaret etmeleri gerekir, çünkü tedavi bu komplikasyonu önlemeye yardımcı olabilir.
Önemli Uyarı
Behçet hastalığı ve benzeri sağlık sorunlarının teşhis ve tedavisinde sağlık kuruluşları dışında hiçbir kişi veya kuruluşa güvenmeyiniz. Hastalığın seyrinin iyileşmesi bir yana, bu gibi hatalar yapmanız halinde, içinden çıkılmaz sonuçlara ulaşabilirsiniz. Hastalıkların tedavisinde, hekim tavsiyesi olmadan ilaç kullanmayınız ve ilaç dışı herhangi bir tamamlayıcı ürünü, yine hekim tarafından verilmediği sürece kullanmayınız.
Kaynaklar
https://www.anadolusaglik.org/blog/behcet-hastaligina-dair-bilmeniz-gerekenler
http://behcet.medicine.ankara.edu.tr/sik-sorulan-sorular/
http://turkdermatoloji.org.tr/media/files/file/behcet_hastaligi_bilgilendirme_formu.pdf